duminică, 11 august 2013

Bucataria ca o joaca... Analele istoriei

Daca va place prajitura cu ciocolata si nuca, atunci cu siguranta va va placea si aceasta. Desi nu are ciocolata, ci o crema cu cacao, consistenta si gustul duce mult spre aceasta. Este mai mult un fursec decat o prajitura, dar este unul cremos si delicios :) Reteta o am de la Mona si, desi am mancat deseori la ea, nu am indraznit pana acum sa o incerc. Dar, cum fiecare lucru vine la timpul lui, iata ca i-a venit si ei randul. Mie mi-a luat ceva mai mult de o ora (pe blog, Mona estimeaza un timp de 50 de minute), dar nu mi s-a parut dificil de prestat. Probabil daca mai exersez, va scadea si timpul necesar :) Legat de nume, nici ea, nici eu nu stim de unde vine, dar ma gandesc ca, fiind o retetea destul de veche (ea o stie de mic copil), am putea spune ca se trage de undeva de demult, din analele istoriei. Parerea mea :)


Revenind la prajitura, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 240g unt
  • 400g zahar
  • 70g faina
  • 4 oua
  • 150g nuca macinata
  • 2 linguri cacao  
140g din cantitatea de unt se freaca cu 180g zahar farin. Se adauga nuca macinata si albusurile batute spuma, iar la final faina. Compozitia se intinde in strat subtire si uniform intr-o tava tapetata cu hartie de copt (eu am folosit tava standard a aragazului) si se coace la 175 °C pana se rumeneste usor pe margini. Se verifica cu scobitoarea daca este gata. Se scoate din cuptor si asa calda se intinde peste foaie urmatoarea compozitie: 4 galbenusuri frecate cu 120g zahar. Se pune in cuptorul stins pana face crusta. 

Cand s-a racit, se unge cu urmatoarea crema: 100g zahar se amesteca cu 2 linguri de cacao si 100g unt frecat.  Deasupra se presara cu nuca macinata. 

Se portioneaza in dreptunghiuri lungi si subtiri si se serveste. Cu drag si pofta :)

8 comentarii: